GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00132 – Aerogél alapú hőszigetelő rendszer fejlesztése műholdakhoz

Projektadatok:

Kedvezményezett neve: ADMATIS Kutató, Gyártó és Kereskedelmi Kft.

Projekt címe: Aerogél alapú hőszigetelő rendszer fejlesztése műholdakhoz

Vissza nem térítendő támogatás összege: 160,94 millió forint

Támogatás mértéke: 67,36 %

Projekt azonosítója: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00132

Projekt kezdete: 2022.02.01.

Projekt befejezése: 2025.01.31.

A projekttel kapcsolatos tájékoztató anyag itt megtekinthető: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00132 tájékoztató anyag

A projekt tartalma:

A projekt célja egy olyan újszerű hőszigetelő rendszer kifejlesztése műholdakra, amely alapjaiban forradalmasítja az űreszközök hőtani alrendszereinek tervezési és összeszerelési technológiáit.

Az új koncepció az aerogélt, mint rendkívül kis sűrűségű és jó hőszigetelő anyagot használja központi elemként, amelyet speciális rétegrenddel, mechanikai teherviselő képességekkel, az űriparban használatos termooptikai tulajdonságú bevonattal látunk el, amely a piacon eddig használt műszaki megoldásokkal szemben számos előnnyel bír:

  1. Speciális technológiával 3 dimenziós alakzatok alakíthatóak ki, ezáltal a hőszigetelés nem flexibilis „paplan” lesz, hanem egy merev burkolat. Ezáltal nem szükséges a műholdakra egy másodlagos vázszerkezetet tervezni és építeni, aminek eddig egyetlen feladata volt a hőszigetelő paplanok megtartása és rögzítési pontok kialakítása. Ennek a másodlagos szerkezetnek az elhagyásával jelentős mérnök munkaidő takarítható meg a tervezési fázisban, költségcsökkentés érhető el a kivitelezési fázisban, de a legfontosabb, hogy a műholdak összeszerelése, azaz integrációja sokkal egyszerűbbé válik.
  2. Azonos tömeg mellett jobb hőszigetelő képesség, illetve azonos hőszigetelő képesség mellett kisebb tömeg érhető el a hagyományos sokrétegű-vékonyfóliás megoldással szemben.
  3. Mivel a hőszigetelés burkolatszerű lesz, így ugyanez a rendszer használható lesz mikrometeoridok, illetve sugárzások ellen is, ezzel megvalósítva egy eszközben több funkciót.
  4. Többféle aerogél és a hozzá kapcsolódó többféle fólia és rétegrend alkalmazásával lehetőség nyílik a vevők speciális igényeinek kielégítésére, hiszen sokféle kombináció állítható elő, optimalizálva az anyagok és technológiák különböző tulajdonságait.

A világon egyedülálló fejlesztés a több évtizede piacon lévő és széles körben alkalmazott sokrétegű, vékony fóliás hőszigetelő paplanokat fogja felváltani egy olyan piacon, amely válságálló, folyamatosan növekszik mind méretében, mind az évente felbocsátott műholdak számát tekintve is.

A projekt megvalósítása Észak-Magyarországon Miskolcon fog megtörténni Európa egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, és innen fog világhódító útjára indulni. Ezzel helyben tarja, sőt oda vonzza a legtehetségesebb magyar mérnököket, így példát mutat a jövő ifjú generációi számára és segíti a város, a térség és ország felzárkózását.