GINOP-2-1.2-8-1-4-16-2017-00098 – Innovatív Szendvicspanel Fejlesztése Műholdakhoz (SPF)

Projektadatok:

Kedvezményezett neve:  Admatis Kft.
Projekt címe: Innovatív szendvicspanel fejlesztése műholdakhoz
Támogatás összege: 55 918 500 Ft
Támogatás mértéke: 55 %
Visszatérítendő hitel összege: 30 501 000 Ft
Projekt azonosítója: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00098
Projekt kezdete: 2017.11.03.
Projekt befejezése: 2019.10.31.

A projekt tartalma:

A fejlesztések eredményeként olyan szellemi termékek születnek, amelyek lehetővé teszik nemzetközi szinten is versenyképes, innovatív szendvicspanelek tervezését és gyártását. A panelek prototípusai a megfelelő tesztek elvégzése után egyaránt alkalmasak a tervezésnél használatos számítógépes modellek megbízhatóságának növelésére és a potenciális megrendelők meggyőzésére.

A tervezett fejlesztések az összetett – szerkezeti, termikus és optikai – funkciókkal rendelkező szendvicspanelek tervezési és gyártási problémáinak megoldására, valamint a vevői igények kompromisszummentes kielégítésére fókuszálnak. Szakembereink a különböző űrprogramok során komoly tapasztalatra tettek szert a különleges anyagok kiválasztása, fizikai tulajdonságainak irányított módosítása, valamint ezen megoldások űrcélú felhasználhatóságának igazolása terén. A hazai könnyű- és gépipar elmúlt években tapasztalt fejlődése során a szendvicspanel gyártás szempontjából kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások váltak elérhetővé itthon is.

Beindult a magas minőségű kompozit termékek gyártása és forgalmazása, valamint megjelentek az űrcélú felhasználásra is alkalmas hazai gyártású polimer és fémhablemezek. Ezek a komponensek innovatív gyártók termékei, akik hosszú fejlesztési perióduson vannak túl és keresik a nemzetközi piacra való kilépés lehetőségeit. A projekt során – mint eddig is – igyekszünk a hazai kis- és középvállalkozásokat megismertetni az űriparban rejlő lehetőségekkel, valamint felkészíteni őket a szektorra jellemző szigorú minőségi elvárásokra. Az űripar kifejezetten kedvez a kisszériás, manufakturális keretek között folyó munkának, ahol a speciális szaktudás és odafigyelés sokszorosan megtérül. A kiemelkedően magas hozzáadott érték és az alkalmazottak szakmai fejlődése a csúcstechnológiás szektorra jellemző módon hosszútávon is biztosított.

A fejlesztések során szeretnénk kombinálni a hazai gyártók termékfejlesztési képességét, valamint az ADMATIS tervezési tapasztalatát és piacismeretét. Az együttműködés keretében az ADMATIS által meghatározott követelményeknek megfelelő, döntően nem katalógus termékek kombinációjából kívánunk a piacon jelenlévőknél kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező, nemzetközileg is versenyképes műhold szendvicspaneleket kifejleszteni. A következő termékcsoport kifejlesztését céloztuk meg:

1. Öregedésálló radiátorpanelek
2. Sugárzás és meteoritálló védőpanelek
3. Torzulásmentes kompozit műszeralapok

Az alacsony földkörüli pályán keringő műholdak egyik legnagyobb problémája a radiátorok hőleadó felületét borító bevonatok intenzív öregedése, valamint az ezzel járó jelentős teljesítményvesztés. Az öregedést főként a Földről visszavert UV sugárzás okozza, de emellett jelentős tényező az atomi oxigén polimereket romboló hatása is. A teljesítményvesztés elérheti akár az 50 százalékot is, ami tervezési és üzemeltetési szempontból is óriási kihívásokat jelent. A megoldást a radiátor külső felületére felvitt szervetlen bevonat jelentheti, tapasztalataink szerint az egyetlen európai gyártó terméke viszont űrteleszkópok esetén nem használható, mivel már enyhe mechanikai behatásra is mikroszkopikus méretű szemcsék válnak le a felületéről.

Hosszútávú és interplanetáris missziók esetén nagy kihívást jelent a műhold működése szempontjából kulcsfontosságú félvezető alapú alrendszerek működőképességének fenntartása erős kozmikus sugárzás és mikrometeoritokkal szennyezett pályák esetén. A töltött részecskék rombolják a félvezetők belső szerkezetét, a természetes és emberi eredetű mikrometeoritok (űrszemét) pedig az oldalfalakon áthatolva végzetes fizikai károsodást okozhatnak. A jelenleg alkalmazott szendvicspanelek nem nyújtanak kielégítő megoldást, mivel a kompozit fedőlappal ellátott változatok termikus, az alumínium méhsejt maggal ellátott alumínium fedőlapos változatok pedig mechanikai és sugárzási szempontból teljesítenek az elvártnál gyengébben. Az általunk tervezett panel egy helyi vállalkozás által gyártott finomcellás alumíniumhab maggal és hagyományos alumínium fedőlapokkal készülne, amely előzetes kísérleti eredmények alapján mind mechanikailag, mind termikusan felülmúlja a piacon lévő ismert megoldásokat.

A termikusan stabil, torzulásmentes műszeralapok kulcsfontosságú komponensei minden képalkotásra épülő és nagypontosságú helyzetbeállítást igénylő fedélzeti műszernek. Ilyenek például a fedélzeti kamerarendszerek vagy navigációhoz használt csillagkövető helyzetmeghatározó műszerek. A legnagyobb kihívást itt a megfelelő szövési irány és kötőanyag kiválasztása jelenti, de a használhatóságot döntően befolyásolja a mag anyaga is. Az általunk erre a célra javasolt megoldás szénszálas kompozit fedőlap és magas (>20%) szilíciumtartalmú, alacsony hőtágulású alumínium mag kombinációja, amely kiváló hővezetési tulajdonsága és alacsony vízfelvétele révén legyőzheti a jelenleg használatos optikai padokat.