GINOP-2.1.7-15-2016-01399 – Multifunkciós Műhold Radiátor (MMR)

Projektadatok

Kedvezményezett neve: Admatis Kft.
Projekt címe: Multifunkciós műhold radiátor
Támogatás összege: 43 375 327 Ft
Támogatás mértéke: 63.18 %
Projekt azonosítója: GINOP-2.1.7-15-2016-01399
Projekt kezdete: 2016.09.01.
Projekt befejezése: 2018.08.31.

A projekt tartalma:

Az űripar, ezen belül a műholdas technológiák már jól bevált megoldásokra épülnek. A stabil beszállítói pozícióval rendelkező cégek a magas megbízhatóság megőrzése mellett nem feltétlenül érdekeltek a nagymértékű újítások bevezetésében. Jelen projektben olyan termék és a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiák kerülnek kifejlesztésre, amelyek nemzetközi szinten hoznak átütő eredményeket. A mechanikai tartószerkezet kombinálása a hőtechnikai elemekkel szignifikáns tömegcsökkentést tesz lehetővé. Ennek mértéke elérheti a 10 kg-t is a közepes/nagy méretű műholdaknál. Ennek óriási a jelentősége, ha belegondolunk egy űripari aranyszabályba: minden gramm űrbe juttatása egy gramm arany árának felel meg. A 10 kg tömegcsökkentés mai árfolyamon számolva 350 000 euró költségcsökkentést jelent, ami már űrprogramok szintjén is meghatározó tényező lehet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szükséges alkatrészek számának csökkentésével csökken a potenciális hibaforrások száma is, akkor eggyel több ok az új technológia alkalmazására. Mindezek mellé új funkcióval is bővül a műhold, hiszen kap egy olyan energiaelnyelő pajzsot, ami védelmet nyújt a mögötte elhelyezett alkatrészeknek, ezzel is tovább növelve a megbízhatóságot és ezen keresztül az élettartamot.
Ezek összességében olyan hatások, amely az egész műhold iparágra hatással lehetnek. Az elkövetkező 10 évben évente kb. 115 műhold fog pályára állni. Az Admatis által felvázolt újítás olyan általános technológia, ami mindegyik műholdon alkalmazható lesz, vagyis mind az 1150 műhold építője potenciális ügyféllé válik. Jelenleg alapvetően kétféle radiátor létezik a műholdakon. Az egyik típus a tömör fémből, jellemzően alumíniumból készült radiátorok a kis és közepes méretű műholdakhoz, max. 250 kilogrammig. Ezeket forgácsolással állítják elő tömbanyagból és nem vesznek részt a mechanikai stabilitásban. A műhold vázrendszerére, jellemzően a másodlagos szerkezetre vannak erősítve és csak hőtani funkcióval bírnak. Sőt, mivel ezek tömege nagy és mindig a műhold külső felületén vannak elhelyezve, messze a tömegközépponttól, így a vázszerkezetet kell megerősíteni, hogy elbírják azt. A másik típusú radiátort a nagy, több tonnás műholdakon alkalmazzák. Ezek könnyűszerkezetes lapok, amelyek esetenként a műholdak egy teljes oldalát adják. A mechanikai teherviselésben szintén nem játszanak szerepet és semmilyen védelmet nem nyújtanak a mechanikai ütközések ellen sem.

Következésképp kimondható, hogy olyan új termék/megoldás fejlesztése valósul meg a projektben, amely számottevő hatással lehet az egész iparágra és átütő eredménynek számít.