-> Referenciák -> UMC

s

Universal Multizone Crystallizator (UMC)

Az UMC család az ADMATIS legrégebben gyártott termékei, amelyek számos fejlesztési stáción estek keresztül. Jelenleg is az ADMATIS laborjában működik az a NASA-ban tesztelt példány, amelyik több éven keresztül produkálta a kiváló kutatási eredményeket. Az UMC mindegyik típusában egy hengeres belső tér van, amely hossztengelye mentén több fűtőzónával rendelkezik. Ezek segítségével elérhető, hogy a belső tér minden pontján más-más hőmérséklet legyen, amit ráadásul pontról pontra tud változtatni az idő függvényében! A 0,1 oC-os pontosság lehetővé teszi high-tech egykristályok növesztését. A különböző típusok az elérhető maximális hőmérsékletben, üzemelő atmoszférában, zónaszámban, belső tér nagyságában és a maximális hőmérséklet-gradiensben térnek el egymástól.

Az UMC projekt 1984-ben kezdődött a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetében az Interkozmosz éra alatt. A cél egy űrállomáson működő kemence kifejlesztése volt kristályosítási kísérletek elvégzéséhez. A Szovjetunió szétesése meghiúsította a berendezés fellövését, de 1999-ben a NASA követelményeinek megfelelően áttervezésre került.

Általánosságban elmondható, hogy az UMC egy mikrogravitációs körülményekre tervezett, sokoldalúan használható kutató-fejlesztő eszköz elsősorban kristályosítási kísérletekhez. A belső kemence teljesen mozgásmentes, mind a mintadarab, mint a körülötte lévő fűtés le van rögzítve. Ez a mozgásmentes konstrukció biztosítja, hogy gravitáció mentes környezetben az olvadékban eliminálva legyenek az áramlások, így lehetővé téve a tökéletes kristályszerkezet kialakítását. A berendezésben sokféle kristályosítási módszerrel lehet speciális kristályokat növeszteni, köszönhetően a rendkívül stabil és pontos hőmérsékletszabályozásnak. Szoftverek segítségével lehet megtervezni a kísérletet, lefolytatni a kristálynövesztést (közben interneten on-line nyomon lehet követni a folyamatokat) és elemezni az adatokat. Az ADMATIS nagy büszkesége, hogy 2002-ben és 2004-ben is sikerült a NASA számára értékesíteni példányokat. Tudomásunk szerint Kelet-Európából eddig csak az ADMATISnak fizetett pénzt a NASA.

Az UMC különleges tulajdonságai

Mozgásmentes - mind a kísérleti darab, mind a kemence abszolút fixen áll a teljes kristályosítás során. Csupán a hőmérsékletmező változik a darab körül.

Több funkciós - Többféle kristályosítási technika megvalósítható benne:

Felhasználóbarát

  • Szoftverek segítségével lehet megtervezni, vezérelni és elemezni a kísérleteket
  • Részletes hőmérséklettérképek kerülnek rögzítésre, amit on-line is nyomon lehet követni

Általános tulajdonságok

  • Kristálynövesztési sebesség: 1mm/nap és 50 mm/óra között
  • Hőmérséklet gradiens: < 100°C/cm
  • Hőmérséklet pontosság: < 0.1% egy zónára
  • Hőmérséklet stabilitás: ± 0.2 oC
  • Kísérleti minták mérete: 20-54 mm átmérő és 360 mm hossz

Az UMC típusai:

 

Az UMC története

umc