-> Hírek

Az Admatis Kft. a konzorcium tagjaként részt vett az ARIEL műhöld Varsóban megrendezett Progress Meeting-jén.
2019.06.17-20.
Az Admatis Kft részt vett az ARIEL műhold Varsóban megrendezett Progress Meeting-jén. Az ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey mission) műhold más csillagok körüli bolygók (vagyis az exobolygók) légkörét tanulmányozza majd az infravörös tartományban végzendő megfigyelések révén, startját 2028 közepére tervezik. Az Admatis Kft több, a műhold megfelelő hőháztartásához elengedhetetlen termikus és strukturális alkatrész tervezéséért és gyártásáért felelős. A misszió honlapja az alábbi linken keresztül érhető el: ARIEL Mission Homepage, míg az Űrvilág.hu portálon keresztül magyar nyelven is olvashatunk egy leírást: Űrvilág.hu: ARIEL 2028-ban.

d d d
Fotók: Aleksandra Grzegorczyk, ARIEL látványterv: ESA

Miskolc városa Herman Ottó tudományos díjat adományozott Prof. Dr. Bárczy Pálnak és Bárczy Tamásnak, az Admatis Kft. ügyvezetőinek.
2019.05.11.
Miskolc város közgyűlése 1992-ben döntött úgy, hogy az évben egy kitüntetett napot szentel a város közösségének. A választás május 11-re esett, arra a napra, amelyen a hiteles dokumentumok szerint 1909-ben az akkori magyar király, I. Ferenc József aláírásával hitelesítette Miskolc törvényhatósági jogú várossá válását. Az Admatis Kft. ügyvezetői, Prof. Dr. Bárczy Pál is elismerő kitüntetésben részesült, a város tudományos elismerését, Herman Ottó tudományos díjat vehetett át fiával, Bárczy Tamással a műszaki tudományok és az űrtechnológia területén végzett kiemelkedő kutatási tevékenysége eredményeként. A témával kapcsolatos médiacikkeket az alábbi linken gyűjöttük össze.

d
Fotó: Mocsári László

Sikeresen lezárult az Admatis Kft. PEMSUN projektje, amely keretében a cég műholdakra helyezhető speciális markereket fejlesztett ki.
2019.05.07.
Az Admatis Kft. az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space óriásprojektjének keretében a jövőbeli műholdakra elhelyezhető speciális markerek fejlesztésében vett részt. Ezen markerek célja, az 5-10 év múlva fellövésre kerülő közepes és nagy méretű műholdakhoz való csatlakozást elősegítse. A műholdak saját élettartamuknak elérése után, már nem működnek, nem lehet velük kommunikálni, nem lehet őket irányítani és nem végeznek szolgáltatást, azaz tulajdonképpen űrszemétté válnak. Ekkor válik fontossá, hogy valahogyan elmozdíthassuk őket a pályájukról és megsemmisítsük őket. Ehhez az egyik módszer az, amikor egy másik, még működő űrjármű dokkol a már működésképtelen műholdhoz és eltávolítja a pályájáról. A dokkolás azonban rendkívül nagy kihívás. Ezen dolgozik most is egy nagy csapat, aminek részeként az Admatis Kft. kifejlesztett két markert, amelyek segítenek majd az űrben a dokkoló űrjárműnek feltérképezni a működésképtelen műhold mozgását. Optikai úton, kétféle hullámhossztartományban működő markerről van szó, amelyek képfeldolgozás segítségével adják meg a relatív navigációhoz szükséges információkat.  A markerek használatával lehetővé válik az eltávolítandó űrszemét távolságának és pozíciójának meghatározása, amely információk alapvetők a sikeres küldetés érdekében.
Az Admatis Kft. a PEMSUN projekt keretén belül passzív anyagok, ezen belül a minden űrobjektumon jelenlévő többrétegű szigetelés (Multi Layer Insulation, MLI), valamint a foszforeszkáló festés alkalmazhatóságát vizsgálta. A projekt során olyan mintázat került kifejlesztésre, ami a távoli és közeli elkapó műveletek esetében egyaránt alkalmazható.

Az elkészült markereket az Admatis Kft. 2019 március végén az ESA Noordwijk-i központjába szállította, majd az űrügynökséggel közösen sikeres teszteket hajtott végre a markerek alkalmazhatóságával kapcsolatban. Az Admatis Kft. és az ESA részéről is ez volt az első ilyen eset, hogy az ötleten túl egy erre a célra kifejlesztett markerek legyártásra és tesztelésre kerültek. Az ESA szerint ezek a markerek nagyon hasznosak lesznek az alacsony földköröli pályán keringő műholdakra felhelyezve, abban az esetben, amikor az eltávolítandó műhold a Föld árnyékába kerül, és ilyen körülmények között is lehetővé tenné a nyomon követést. A témával kapcsolatos médiacikkeket az alábbi linken gyűjöttük össze.

d d d
Fotók: ESA

 

Miskolcon rendezték meg a First Lego League döntőjét az Admatis Kft. szponzorálásával.
2019.02.09.
Az űrkutatás a központi témája annak az ifjúsági robotprogramozó versenynek, amelynek Miskolc adott otthont február 9-én: a Miskolci Egyetem díszaulájában rendezték meg ugyanis a First Lego League közép-európai döntőjét. A First Lego League 2018/19-es évadának központi témája az űrkutatás és annak emberekre gyakorolt hatása, így nem meglepő, hogy a Magyar Űripari Klaszter is támogatja a rendezvényt. Bárczy Tamás, a szervezet bizottsági tagja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mennyire örül a kiválasztott témának. A témával kapcsolatos médiacikkeket az alábbi linken gyűjöttük össze.

d
Fotó: Borsod Online

 

Miskolcon fogadta el új stratégiáját a Magyar Űripari Klaszter.
2018.11.29-30.
Közös űripari stratégiát fogadtak el a Magyar Űripari Klaszter közgyűlésén, Miskolcon. A szakmai rendezvény célja, hogy a hazai cégek a jövőben meghatározó szerepet töltsenek be a nemzetközi űriparban. A kormány szándéka összefogni, és hangsúlyosabbá tenni a magyar űrtevékenységet, ezért ettől az évtől miniszteri biztosi szakirányítással működik ez a kutatási terület. Az Admatis Kft képviselői is részt vettek a két napos konferencián, amin a szakmai tanácskozások mellett cégbemutató és workshop is várta az érdeklődőket. A médiacikkeket az alábbi linken gyűjöttük össze.

d d
Fotók: Miskolci Napló, Észak-Magyarország napilap

Az Admatis Kft ügyvezetője részt vett a magyar űrkutatás helyzetéről és jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.
2018.11.28.
A hazai űrkutató szakma jeles képviselői cseréltek eszmét a Műegyetemen a magyar űrkutatás helyzetéről és jövőjéről november 28-án egy pódiumbeszélgetés formájában. Az eseményen részt vett Ferencz Orsolya, a magyar űrkutatás vezetőjévé a közelmúltban kinevezett miniszteri biztos, valamint a hazai űrszakma képviselői, köztük Bárczy Tamás az Admatis Kft. ügyvezetője. Az Egyetemi Kozmosz Kör jóvoltából az egész esemény megtekinthető. Az esemény hivatalos honlapja itt érhető el, a készült médiacikkeket pedig itt gyűjöttük össze.

d d
Fotók: Egyetemi Közmosz Kör

Az Admatis Kft. képviselői megtekintették az Admatis alkatrészeivel épült CHEOPS műholdat.
2018.09.12.
Bárczy Tamás és Koczák Péter, az Admatis Kft képviselői az Európai Űrügynökség (ESA) technológiai központjában (European Space Research and Technology Centre - ESTEC) megtekintették az Admatis alkatrészeivel épült CHEOPS műholdat. Az Admatis Kft. a műhold Focal Plane Array (FPA) és Front End Electronics (FEE) hűtő radiátorait tervezte meg és gyártotta le. A műholdon jelenleg a végső teszteket hajtják végre, a fellövés várható ideje 2019. A lenti képeken az Admatis munkatársai mellet a projekt vezető kutatói és tesztmérnökei láthatók. Az Admatis Kft. radiátorai a műhold tetején láthatók. A CHEOPS misszió honlapja itt érhető el.

d d d
Fotók: ESA

Az Admatis Kft. képviselői részt vettek az ESA központjában megrendezett Industry Space Days-en.
2018.09.11-12.
Bárczy Tamás és Koczák Péter, az Admatis Kft képviselői a Magyar Űripari Klaszterrel együtt részt vettek a 2018.szeptember 11 és 12 között megrendezett Industry Space Days-en. Az esemény kétévente kerül megrendezésre az Európai Űrügynökség (ESA) technológiai központjában (European Space Research and Technology Centre - ESTEC) a Hollandiában található Noordwijk-ban. Az idei rendezvényen több mint 1500-an vettek részt 49 országból. Egyéb információk a következő oldalon találhatók: https://www.industryspacedays.com/index.php

d d
Fotók: Admatis

Az Admatis Kft. képviselője részt vett a Franciaországban megrendezett Tolouse Space Show-n.
2018.06.26-28.
Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője részt vett a 2018. június 26 és 28 között megrendezett Tolouse Space Show-n. A Toulouse Space Show (TSS) egy kétévente megrendezésre kerülő nagyszabású globális fórum az űrtevékenységgel foglalkozó vállalatok és ügynökségek számára. Az idei eseményen 3700-an vettek részt 47 országból. Egyéb információk a rendezvényről a következő linken keresztül érhetők el: https://www.toulousespaceshow.eu/tss18/

d
Fotó: CNES

Miskolc város szervezésében a sajtó képviselői ellátogattak az Admatis Kft-hez.
2018.02.22.
Miskolc városa az írott sajtó képviselői számára szervezett egy "tanulmányutat", melynek keretében bemutatták a város büszkeségeit, melyek közül az Admatis Kft. volt az egyik. A sajtó képviselői délután ellátogattak az Admatis Kft-hez, ahol egy interaktív előadás keretében megismerhették a cég múltját és tevékenységeit. A megjelenő sajtóanyagok itt érhetők el: http://admatis.com/magunkrol_sajto_2018.html

d d

d d

Az Admatis Kft. képviselője részt vett a Brémában megrendezett Space Tech Expo-n.
2017.10.24-26.
Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője részt vett a Brémában megrendezett Space Tech Expo-n. Ügyvezetőnk meglátogatta az Almatech standját, ahol a CHEOPS műhold egyik tesztmodellje (STM) is ki volt állítva. Az Admatis Kft. a műhold Focal Plane Array (FPA) és Front End Electronics (FEE) hűtő radiátorait tervezte meg és gyártotta le. Az eszközről készült képek lent láthatók.

d a

Bárczy Pál a Magyar Asztronautikai Társaság Tiszteletbeli Tagjává vált.
2017.10.04.
A Űrkutatás Napján - az első mesterséges hold fellövésének 60. évfordulóján - megrendezett ünnepségen Bárczy Pál, az Admatis Kft. egyik alapítója a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) Tiszteletbeli Tagjává vált. A Magyar Tudományos Akadémia székházában megrendezett eseményen Bárczy Pál előadást tartott "Copernicus magyar módra" címmel. A rendetvényről részletes beszámoló itt és itt található.

d d

Miskolcon zajlott le a nemzetközi ICARUS projekt 6M meeting-je.
2017.03.29-30.
Miskolcon zajott le a nemzetközi ICARUS projekt 6M meeting-je a Miskolci Egyetem és az Admatis Kft. szervezésében.. A Horizon 2020 program keretében működő projekt célja termodinamikailag stabil fémötvözetek előállítása. A nemzetközi csapat tagjai között az Admatis Kft feladata az előállított alapanyagok űripari alkalmazásának lehetőségeinek vizsgálata. A lenti képen a meeting résztvevői láthatók. A projekt honlapja itt található.

d

Újabb Admatis alkatrészek Föld körüli pályán a Sentinel-2B fedélzetén.
2017.03.07.
Az európai Copernicus földmegfigyelő program következő műholdját a Sentinel-2B-t magyar idő szerint március 7-én hajnalban 02:49 perckor Föld körüli pályára bocsátották a dél-amerikai Kourouból. A payload-ban 70 darab olyan eszköz is működik, amit az Admatis vezetésével több mint 10 HUNSPACE tag állított elő. További hírek és videó itt.

d

Hamarosan Föld körüli pályára állítják az Admatis Kft. alkatrészeivel épített Sentinel-2B műholdat.
2017.03.02.
Az európai Copernicus földmegfigyelő program következő műholdja, a Sentinel-2B magyar idő szerint március 7-én hajnalban startol Kourouból. A Dél-Amerikában, Francia Guyanában fekvő starthelyről a legkisebb európai hordozórakéta, a Vega juttatja a műholdat alacsony Föld körüli pályára. A március 7-én 2:49-re tervezett indítás alkalmából az Európai Űrügynökség (ESA) irányítóközpontjában (European Space Operations Centre, ESOC), a németországi Darmstadtban nagyszabású médiaeseményt rendeznek, amit az érdeklődők internetes közvetítés segítségével követhetnek majd. A Sentinel-2 műholdakat az Airbus Defence and Space cég által vezetett, mintegy 60 beszállítóból álló konzorcium építette. Közöttük fontos szerep jutott az Admatis Kft-nek, akik számos szerkezeti egységet (optikai árnyékolók, műholdradiátorok) készítettek az űreszközhöz.

d d

Az Admatis Kft sikeresen leszállította a Sentinel-2C/D műholdak alkatrészeinek első csomagját.
2017.02.23.
Az Admatis Kft. sikeresen leszállította a Sentinel-2C/D műholdak optikai árnyékoló és hűtő radiátor alkatrészeinek első csomagját az összeszerelés helyszínére, a franciaországi Tolouse-ba. A műholdak tudományos eszközének összeszerelését az Airbus végzi. A lenti képen az alkatrészek egyedileg gyártott szállító konténerei láthatók az Admatis csapatával.

d

Sikeresen lezajlott Miskolcon a Sentinel-2C/D műholdak alkatrészeinek átvételi vizsgálata.
2017.02.14.
Sikeresen lezajlott Miskolcon a Sentinel-2C/D műholdak Admatis Kft. által gyártott alkatrészeinek átvételi vizsgálata az Airbus vezetésével. Az alkatrészek első csomagját két héten belül szállítja a cég a franciaországi Tolouse-ba. A lenti képeken az Airbus képviselője és az Admatis Kft. mérnőkei láthatók a Tisztaszobában a vizsgálat alatt. A bal oldali képen az újonnan felállított Tisztakamra (Clean Bench) is látható.

d d

Az Admatis Kft. sikeresen leszállította a CHEOPS műhold legyárott alkatrészeit
2017.01.09.
Az Admatis Kft. hosszú fejlesztőmunka és sikeres tesztek után leszállította a CHEOPS műhold Focal Plane Array (FPA) és Front End Electronics (FEE) hűtő radiátorait az összeszerelést végző Berni Egyetemnek Svájcba. A fellövés várható ideje 2018. A lenti képen a szintén egyedi fejlesztésű szállító konténer látható az Admatis csapatával. A CHEOPS misszió honlapja itt érhető el.

d

Az Olasz Űrügynökség (ASI) római központjába tett látogatást kilenc magyar kis- és középvállalkozás, köztük az Admatis Kft ügyvezetőjéből álló delegáció.
2016.06.10
A kilenc magyar kis- és középvállalkozás, köztük az Admatis Kft vezetőjéből álló delegáció az Olasz Űrügynökség (ASI) római központjában tett látogatást, ahol az olasz ipari partnerekkel az első kapcsolatfelvétel mellett lehetőség nyílt a vállalkozások kölcsönös bemutatkozására is. Ezt követően a római fővárossal szomszédos Frascatiban az Európai Űrügynökség (ESA) elsősorban műholdas távérzékeléssel foglalkozó központjában (ESRIN) tett látogatást a magyar küldöttség. A delegáció megismerkedett a központ működésével, fő feladataival a tudományos kutatóműholdaktól az EU részére készülő Sentinel műholdak hasznosításáig. A teljes sajtóközlemény itt, bővebb információ pedig itt található.

d d
Az esemény néhány képe

Budapesten került megrendezésre a CHEOPS misszió VII. Nemzetközi Progress Meeting-je
2016.04.20-21.
Az Admatis Kft és a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet közös szervezésében Budapesten került megrendezésre a CHEOPS misszió VII. Nemzetközi Progress Meeting-e. A találkozó fő témája a CHEOPS műhold alkatrészeinek és tudományos eszközeinek készültségi státusza volt. A találkozón többek között a projektvezető Berni Egyetem, az ESA, a DLR, a Finmeccanica és az Admatis kutatói és mérnökei vettek részt.
A CHEOPS misszió honlapja itt, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet holnapja pedig itt tekinthető meg.

d
A Progress Meeting résztvevői

Újabb Sentinel-2 műholdalkatrészek készülnek Magyarországon az Admatis Kft. vezetésével
2016.03.17.
A SENTINEL Föld-megfigyelő műholdcsalád az Európai Unió Copernicus (korábban GMES – Global Monitoring for Environment and Security) programjában vesz részt. A család SENTINEL-2 műholdja egy nagyfelbontású, multi-spektrális fényképező és képfeldolgozó rendszert hordoz (MSI – Multi-Spectral Imaging Instrument). A fényspektrum széles tartományában működő érzékelők (0.4 – 2.4 µm), 10 méteres felbontással, 13 fényspektrumon egyszerre 290 km széles sávot fognak be, 786 km-es keringési magasságban. A műholdat már kezdetekkor is egy párnak tervezték, az A példányt tavaly nyáron állították Föld körüli pályára, a B műhold pedig összeszerelve vár a 2016-os kilövésre. A Sentinel-2 két azonos példánya, és a keringési pályák folytonos szabályozása lehetővé teszi, hogy öt naponként a Föld felszínének döntő többségéről készüljön felvétel, míg felhőmentes kép, adott területről, három hetente várható. A műholdpár sok alkatrésze Magyarországon készült, a tartó-hőelnyelő és lesugárzó funkciót betöltő alkatrészek tervezője és magyarországi szállítója az ADMATIS Kft volt. A cég összesen 31 alaptípusú (mindegyikből legalább 2 db, a kiegészítő alkatrészekkel, különleges csavarokkal és alátétekkel együtt 2600 db) alkatrészt tervezett meg, analizált, gyártott le, tesztelt és szállított le, sok magyar gyártó cég segítségével.

Az ESA tavaly hivatalosan is bejelentette, hogy a SENTINEL-2 műholdból elkészítésre kerül két további, C és D példány is. A Metallic Mechanical and Thermal Hardware (MSI-MMTH) projekt keretében a fent leírt alkatrészek új példányai ismét Magyarországon készülnek, szintén az Admatis Kft vezényletével, több magyar alvállalkozó bevonásával.
Bővebb információ és teljes sajtóközlemény itt.

Összefoglaló videó az elmúlt évek magyar űrtevékenységéről
2016. 01. 25.
November 24-én az Európai Űrügynökség és Magyarország küldöttei közösen ünnepelték Párizsban azt, hogy Magyarország 2015. november 4-én az ESA 22., teljes jogú tagjává vált. Az ünnepséget Magyarország Párizsi Nagykövetsége rendezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részeként működő Magyar Űrkutatási Iroda és a Nemzetközi Világűrjogi és Távközlési Jogi Intézet támogatásával. A rendezvényre készült egy összefoglaló videó az eddigi évek magyar űrtevékenységről, melyben cégünk több projekttel kapcsolatban is szerepel. A videó megtekinthető itt.

Az első Sentinel-2A űrfelvételek Magyarországról
2016. 01. 13.
Néhány héttel azt követően, hogy a Copernicus program újabb mérföldköveként az Európai Űrügynökség (ESA) december elején elérhetővé tette a Sentinel-2A műhold újonnan készült optikai űrfelvételeit, az év utolsó napjaiban megjelentek az első Magyarország területéről készült felvételek is. Az ESA Sentinels Scientific Data Hub oldalon bárki számára szabadon hozzáférhető adatbázisból letölthető 2015. december 28. és 2016. január 1. között készült felvételeken látható hazánk területének egy része, kis részben a nyugati határszél, nagyobb részben a keleti országrész.. A Sentinel-2A műhold fedélzetén kb. 70 darab olyan eszköz van, melyez az Admatis fejleszett. Bővebben itt és itt. Lent néhány képet láthatunk a magyarországi űrfelvétekek közül.

d d d d
Miskolc és környéke Debrecen és környéke Nyíregyháza és környéke Tokaj és környéke

A CHEOPS műhold STM modelljének fedél nyitási tesztje Spanyolországban
2015. 12. 14.
Az összeállított CHEOPS műhold SQM (Structural Qualification Model) modellje sikeres fedél-nyitási teszten esett át az Airbus Defense and Space spanyolországi tesztközpontjában a műholdba szerelt Admatis által fejlesztett FPA és FEE radiátorral együtt. A teszt célja, a kamerát borító és védő fedél nyitásának vizsgálata a mechanikai tesztek végrehajtása után. Bővebben itt.

A CHEOPS műhold STM modelljének akusztikus tesztelése Noordwijk-ban
2015. 11. 11.
Az összeállított CHEOPS műhold STM (Structural and Thermal Model) modellje akusztikus teszten esett át az ESA teszközpontjában Noordwijk-ban a műholdba szerelt Admatis által fejlesztett FPA és FEE radiátorral együtt. A teszt célja, a műhold kilövésekor fellépő rázó- és akusztikus terhelések modellezése. Bővebben itt.

A CHEOPS műhold STM modelljének termikus tesztelése Bernben
2015. 08. 21.
Az összeállított CHEOPS műhold STM (Structural and Thermal Model) modellje termikus teszten esett át a Berni Egyetem tisztaszobájában, a műholdba szerelt Admatis által fejlesztett FPA és FEE radiátorral együtt. A teszt vákuumban zajlott, a hőmérséklet-tartomány -60 és +140 °C volt. Hírek, videó található itt.

A Sentinel-2A műhold első felvételei
2015. 06. 27.
Alig négy nappal a pályára állás után a Sentinel-2 műhold elkészítette első felvételeit. A Sentinel-2 fedélzetén 70 darab olyan eszköz van, melyez az Admatis fejleszett. Bővebben itt.

Admatis alkatrészek Föld körüli pályán a Sentinel-2 műhold fedélzetén
2015. 06. 23.
Sikeresen pályára állt az ESA Copernicus programjának második műholdja, a Sentinel-2. A payload részében 70 darab olyan eszközzel, amit az Admatis vezetésével több mint 10 HUNSPACE tag állított elő. Hírek, videó található itt.

Miskolci Egyetem Nyíltnapi kiállítás
2014. 12. 4-5.
Kiállítóként részt vettünk a Miskolci Egyetem nyílt napján a Műszaki Anyagtudományi Kar meghívottjaként. Fénykép itt.

CHEOPS pojekt management látogatása
2014. 11. 27.
A svájci konzorciumi vezetők és ESA delegáltak részvételével a CHEOPS projektben a műhold radiátorainak STM modelljének (Structural and Thermal model) végső átvétele lesz Miskolcon.

Bárczy Pál ügyvezetőnk Prima díjban részesült
2014. 11. 08.
A VOSZ által adományozott Prima díjat adományoztak Bárczy Pálnak az Admatis és a HUNSPACE egyik alapítójának kiemelkedő vállalkozói tevékenységéért. AZ ünnepélyes átadásra a Miskolci Nemzeti Színházban került sor. Az oklevél megtekinthető ide kattintva.

Sikeresen lezárult a CHEOPS projektünk első kvalifikációs szakasza
2014. 10. 27.
A már eddig is létező fehér festési eljárásunk működési hőmérséklettartományának kibővítésével járó 4 hónapos program sikerrel fejeződött be. Bizonyítást nyert, hogy akár -80 °C-on vákuumban is működőképes a bevonat. A csapatról készült fotó a radiátorokkal itt látható: fénykép.

Cégünk prezentációval mutatkozott be az Innotrends kiállításon Budapesten
2014. 10. 17.
2014-ben először a rendezők egy külön szekciót szenteltek az űrügyeknek Űripar és versenyképesség - Magyarország ESA csatlakozásának lehetőségei címmel. Részletek: http://www.nih.gov.hu/innotrends.

Sikeresen teljesítettük az AS/EN9100 és ISO 9001 éves auditját
2014. 07. 01.
Az SGS által tartott auditon hiba nélkül teljesítettük az összes követelményt, így újabb egy évre megszereztük a tanúsítást.

Befejeztük a MAF műhold alkatrészeket fejlesztő GOP projektünket
2014. 06. 30.
A 26 hónapos projektünk során további három konzorciumi partnerrel együttműködve sikeresen kifejlesztettünk számos prototípust, eljárást és technológiát, amiket a nemzetközi űriparban fogunk hasznosítani. A projektről bővebbet itt találhat.

ESA delegáció látogatása
2014. 03. 05.
Magyarország ESA belépése kapcsán egy 8 tagú ESA delegáció látogatott el Miskolcra, hogy megismerje az itteni 7 céget. A több órás megbeszélésen az Admatis is tartott egy prezentációt, majd bemutattuk az utóbbi évek űripari termékeit egy kiállítás keretében.A rendezvényről sajtóközlemény és fénykép is letölthető.

Év exportőre díjban részesültünk
2013. 12. 03.
A HITA által adományozott 5 exportőri díjből cégünk kapőta a Legnagyobb Legkisebb kategória díját, amit ünnepélyes keretek között vehettünk át Szíjjártó Péter államtitkár úrtól Budapesten. Foto letöltése az átadó ünnepségről. Oklevél letöltése.

Részt vettünk Rómában a Horizont 2020 Space szekció nyílt napján és B2B megbeszéléseken
2013. 11. 27.
A tájékoztatón első kézből szerezhettünk információt az EU következő 7 éves ciklusában tervezett fejlesztési programok űr szegmenséről a felelős döntéshozók prezentációin keresztül. A délután folyamán tárgyalásokat folytattunk a Thales Alenia, az Elital, a Kayser és az Astrium cég képviselőivel.

A MAG ZRt. mintaprojekt-nek választotta az FSF fémhab projektünket
2013. 11. 12.
Az Új Széchenyi Tervet népszerűsítendő, a MAG ZRt az FSF projektünket választotta mintaprojektnek, mint az innováció mintapéldája és a beadott dokumentáció minősége alapján.

Elindítottunk a Szinva Rádióban egy űrtevékenységet népszerűsítő sorozatot
2013. 10. 24..
Űrutazás címmel 6 héten keresztül minden csütörtökön délután 17 és 19 óra között mindeféle űr témájú dologgal kívánjuk megismertetni a hallgatóságot Vajtó László műsorvezetése mellett.

Részt vettünk Cataniában a CHEOPS projekt második hardveres meetingjén
2013. 08. 29-30.
Az SRR-t előkészítő meetingen bemutattuk a műhold radiátor fejlesztési eredményeinket..

Sikeres AS/EN 9100 audit
2013. 07. 04-05.
Idén is sikeres volt a nemzetközi repülőgépipari minőségbiztosítási auditunk, így újabb egy évre érvényes bizonyítvánnyal rendelkezünk.

Részt vettünk Bernben a CHEOPS projekt hardverfejlesztő csapat kick-off meetingjén
2013. 04. 23-24.
Az ESA első Small Mission projektjének a CHEOPS-ot választotta, aminek első mérnöki megbeszélése volt 2013 áprilisában. A megbeszélésen többek között angol, svéd, német, olasz, svájci, osztrák, belga cégek, egyetemek és kutatóintézetek képviseltették magukat, és Kelet-Európából egyedüliként az Admatis..

Részt vettünk Rómában az FP7-es HP-ACS nevű projektünk kick-off meetingjén
2013. 04. 17-18.
Az Admatis első FP7-es projektjének nyitó értekezlete volt Rómában, ahol az ENEA, a LABOR, az AERfrigor ls a Reader cégek mellett mi is konzorciumi partnerek vagyunk. A projektben fém-hidridek segítségével fejlesztünk új típusú hűtőrendszert kisteherautók szánára..

Sajtónyilvános ünneplést tartunk a Sentinel-2 MSI MMTH projektünk befejezésére
2013. 03. 05. de. 10 óra
Az Admatis kiemelkedő projektje végéhez ért. Ezt szeretnénk megünnepelni alvállalkozóinkkal együtt, amelyre a sajtó képviselőit is szívesen látjuk Miskolcon a Kandó Kálmán utca 5. alatt.
A limitált hely miatt mindenkit kérünk, hogy előzetesen értesítsen minket részvételi szándékáról!
A projekt linkje itt érhető el. Töltse le a következőket is: Meghívó, Sajtóközlemény, Projekt szórólap, általános információk a Sentinel-2 műholdról, fénykép a MSI-ről Toulouseban, Admatis beszállítóinak térképe

Megkaptuk a magyar fémhab szabadalmunkat
2013. 01. 15.
A 2009-ben indított eljárás véget ért és a Magyar Szabadalmi Hivatal megadta az Admatis, a Technoplast Prototyping Kft és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány által jegyzett speciális fémhab előállítási technológiára vonatkozó szabadalmat.

Kiállítóként részt vettünk az Aeromart Toulouse 2012 vásáron.
2012. 12. 4-6..
Európa egyik legnagyobb aerospace kiállításán mutattuk be cégünket. A kiállítást megelőző napon pedig látogatást tettünk az Astrium központjában és megtekintettük a Sentinel-2 műhold összeszerelését.

Beüzemeltük ultra pontos FARO mérőkarunkat
2012. 10. 11.
Új eszközzel és ezzel együtt új szolgáltatással bővül cégünk. Beüzemeltük FARO Prime 1.8 méteres mérőkarunkat, amellyel a világ egyik legpontosabb mérőkaros szolgáltatását honosítottuk meg. A kar tisztaszobában került elhelyezésre, terepi méréseket is vállalunk.

Mérnököt keresünk!
2012. 10. 08.
High-tech nemzetközi környezetben dolgozó miskolci kisvállalkozás keres mérnököt. Műhold alkatrészek fejlesztése, tervezése, tesztelése egy csapat tagjaként.
A munka elején próbaidő és betanulás. Frissen végzetteket és tapasztaltakat is várunk! 
Az ideális jelölt: szorgalmas, nagy munkabírású, tanulékony, csapatjátékos, őszinte, angolul tud, B kat jogosítványa van.
Jelentkezés: tamas.barczy@admatis.com

Két pályázatunk is nyert az ESA PECS CALL 2012 programján
2012. 09. 28.
Az Európai Űrügynökség (ESA) által felügyelt PECS programban a 2012-es évben 5+5 magyar pályázat nyert, illetve feltételesen nyert összesen kb. 1,7 millió Eurót. Ebből kettőt az Admatis nyújtott be és nyert meg, elhozva a költségvetés több mint 30%-át. Az egyik pályázat keretében speciális, többfunkciós radiátort fejlesztünk műholdakhoz, míg a másik egyeztetés alatt áll.

Nyert a GOP-1.1.1 pályázatunk, amely az első magyar űripari Új Széchenyi Terves projekt
2012. 09. 01.
Négy fős konzorcium élén az Admatis Kft. támogatást nyert a magyarországi műhold alkatrészek előállításához és teszteléséhez nélkülözhetetlen eljárások kifejlesztésére és infrastruktúrális beruházásokhoz. A csapat: Admatis Kft, Dinas Mérnökiroda Kft, Goodwill-Trade Kft és Dunaújvárosi Főiskola.

Somovári Béla kollégánk megvédte PhD téziset
2012. 07. 06.
A FOCUS projekt eredményeit tudományosan feldolgozó PhD dolgozat és tézisfüzet letölthető innen.

Nyert a GOP-1.3.1C pályázatunk, amelyben fémhab alapú struktúrális elemeket fejlesztünk
2012. 06. 20.
Folytatódik fémhab technológiánk fejlesztése, amelyre sikerült támogatást szereznünk. A pályázat keretein belül saját gyártású fémhbbal töltünk fel csöveket és zártszelvényeket, amely alkalmazással kiszélesedik a potenciális felhasználók köre.

Elköltöztünk!
2012. 01. 12.
Több mint egy évtized után elköltöztünk a Miskolci Egyetemen lévő laborunkból és a Kiliánba tettük át tevékenységeinket. Az új épületben nagyobb helyen, jobb infrastruktúrával tudjuk kiszolgálni vevőinket és további növekedési potenciállal rendelkezik
.

Kiállítóként részt veszünk a Miskolci Építőipari Expon
2011. 10. 28-29.
Az Admatis Kft. hőkamerás szolgáltatását mutatta be az Miskolci Egyetem sportcsarnokában megrendezésre kerülő I. Miskolci Építőipari Expon.

A Magyar Űripari Klaszter tagjaként pályázatot nyertünk
2011. 09. 16.
ÉMOP pályázati kiíráson nyert a MAgyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) konzorciuma. A klaszterfejlesztési támogatáson belül a Matmod Kft vezetésével nyert az Admatis Kft, a Dinas Mérnökiroda Kft, a Homoki Kft, az Euroszer-96 Kft és a Sunplant Kft.

Az ADMATIS ügyvezetője Szentpáli István díjat kapott
2010. 05. 11.
Miskolc város ünnepén a Nemzeti Színházban tartott díjátadón Dr. Bárczy Pál az Admatis Kft-vel elért sikereiért Miskolc város és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) közös díját, a Szentpáli István díját kapta.

Megkaptuk az AS/EN9100 repülőgépipari minőségbiztosítási tanusítást
2010. 05. 05.
Az SGS által tartott visszaellenörző auditon minden területen megfeletünk, ami után elmndható, hogy 3 évre megkaptuk az AS/EN9100 és ezzel együtt az ISO 9001 minősítést.

Bemutattuk a FOCUS kísérletet szlovák középiskolásoknak
2010. 03. 26.
A Miskolci Egyetem könyvtárában tartott előadáson a diákok betekintést kaptak a FOCUS kísérlet izgalmas pillanataiba.

10 éves az ADMATIS
2010. 03. 19.
A pontosan 10 évvel ezelőtt alapított ADMATIS ünnepi tagyűléssel ünnepelt. A sajtótájékoztatót követő ünnepségen részt vettek az alapítók és a FOCUS projektben közreműködő cégek képviselői is.

Müncheni turné
2010. 03. 10-12.
Külföldi bemutatkozó utazásunk során az ADMATIS kapcsolatba lépett az EADS Defence, EADS Astrium cégekkel és a Bavairia klaszterrel.

A FOCUS kísérlet SIKERES!
2010. 02. 07.
2010. február 07-én reggel Jeffrey Williams űrhajós megkezdte a FOCUS kísérlet végrehajtását a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Columbus muduljában. A kísérlet során sikerült habot generálnunk az ISS fedélzetén! Somosvári Béla a projekt kutatója az ESA ESTEC központban kíséri figyelemmel a fejleményeket és szükség szerint tanácsokkal látja el az asztronautát.

A kísérlet elvégzése kapcsán sajtótájékoztatót tartunk
2010. 02. 05.
2010. február 08-án Miskolcon az ADMATIS laborjában sajtótájékoztatót tartunk, ahol bemutatjuk a FOCUS projektet és az űrkísérletet reprodukáljuk. Az eseményen várhatóan jelen lesz Káli Sándor Miskolc polgármestere, Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora és Nyíri Attila a NORRIA igazgatója is. A meghívó letölthető innen.

Sikeresen dokkolt a Progress 36P teherűrhajó az ISS-hez, fedélzetén a FOCUS kísérlettel
2010. 02. 05.
Magyar idő szerint 2010. február 5-én hajnali 5 óra 25 perckor dokkolt a Progress 36P teherűrhajó az ISS-en. Elkezdődött a kipakolás, ahol kiemelt figyelemt fordítanak a FOCUS kísérleti berenedésre, mert ezt már 7-én be is kell üzemelniük. A dokkolásról készült videó ide kattintva tölthető le.

Fellőtték a FOCUS kísérletünket!
2010. 02. 03.
2010. február 03-án magyar idő szerint hajnali 4 óra 45 perckor fellőtték a Progress 36P teherűrhajót, fedélzetén az ADMATIS FOCUS kísérletével. Óriási jelentőségű ez az esemény cégünk számára. Három év feszített munka után egy számunkra eddig ismeretlen területen teljesítettünk nemzetközi szinten is kiválóan. A fellövés előkészületeiről és magáról a kilövésről videók elérhetőek a FOCUS oldalon.

Megvan a FOCUS kísérlet végrehajtásának pontos ideje
2010. 02. 03.
Jelenlegi információink szerint a FOCUS kísérletet az ISS fedélzetén 2010. február 7-én reggel 7 óra 55 perckor végzi el Jeffrey Williams űrhajós.

A FOCUS tervezett kilövése a Progress 36 teherszállítóval
2010. 02. 03.
Az orosz teherűrhajó, a PROGRESS 36P (M-04M) tervezett indítása 2010. február 3-án esedékes, helyi idő (Baikonur) szerint 6:45 órakor, Szojuz hordozórakétával. Ezzel az űrhajóval kerül a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a FOCUS anyagtudományi űrkísérlet berendezése. A PROGRESS három nap múlva, február 5-én dokkol, és terv szerint a FOCUS-dobozt még aznap átszállítják a Columbus modulba, a kísérlet helyszínére. Magára a kísérletre február 7-én fog sor kerülni, 0:00 és 15:00 között. A kísérletet végző űrhajós Jeffrey N. Williams. Egy munkatársunk személyesen fogja figyelemmel kísérni az USOC operátorainak munkáját (többek között ők tartják a kapcsolatot az ISS-el), arra az esetre, ha bármiféle kommunikációra volna szükség az ADMATIS és a kísérletet végző űrhajós között.

FOCUS sajtótájékoztató
2010. 02. 03.
Az NKTH biztosít helyet az utóbbi évek legjelentősebb hazai űrsikerének sajtótájékoztatójára. Délelőtt 10-kor a magyar űrtevékenység prominens képviselői és az ADMATIS FOCUS csapatából Dr. Bárczy Pál és Somosvári Béla adnak tájékoztatást a kísérlet előkészületeiről, a fellövésről és a várható eredményekről. A sajtótájékoztató idejére remélhetőleg már pár órával előtte fellőtték a Progress űrhajót és az fokozatosan megközelíti az ISS-t.

AS/EN9100 minőségbiztosítási rendszer audit
2010. 01. 28.
Az ADMATIS Kft. megalakulásától fogva elkötelezte magát a magas minőségű munkavégzés mellett, ami most hivatalos formát is kap, az AS/EN9100 minőségbiztosítási rendszer bevezetésével. A repülőgép ipar követelményeihez szabott minősítéssel csak egy szűk kör rendelkezik a világban. Január végén, a lényeges kérdések tekintetében hibátlanul teljesítettük a kétlépcsős audit első részét.

A FOCUS kísérlet betöltve
2010. 01. 27.
Az ADMATIS Kft. űrkísérleti eszközét az Európai Űrügynökség technológiai központjának (ESTEC) kijelölt laboratóriumában feltöltöttük a habosításhoz szükséges anyagokkal. Az ESA szakembereinek részvételével sikeresen lezajlottak a végső ellenőrzések, a szivárgástesztek és működési tesztek is mindkét repülő modellen. A FOCUS kísérlet egyik repülő példánya 2010. január 27-én este betöltve, összeszerelve és becsomagolva került átadásra, és január 31-én megérkezett Baikonurba, a fellövés helyszínére. A tartalék modell a kísérlet elvégzéséig az ESTEC-ben marad.
A sikeres betöltés és tesztek másnapján az ESTEC Erasmus User Support and Control Centre (Erasmus felhasználói támogatás és műveleti központ) munkatársaival került rögzítésre a kísérlet pontos időterve és menete.

A FOCUS és MSI projektünk sajtótájékoztatója nagy média visszhangot váltott ki Magyarországon és tágabb környezetünkben egyaránt
2010. 01. 14.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Magyar Űrkutatási Iroda közreműködésével az Admatis Kft. 2009. augusztus 5-én tette közzé beszámolóját két, párhuzamosan futó űrprojektjéről.
A FOCUS projekt Közép-Európában egyedülálló anyagtudományi és ipari űrkísérlet (ESA-Admatis SURE projekt), míg az MSI projekt keretében cégünk az EADS Astrium és ezzel az Európai Űrügynökség (ESA) ipari beszállítója lett. Az űripari tendert Európa 37 országából, továbbá Kanadából és Izraelből pályázó cégek előtt az ADMATIS nyerte.

FOCUS projekt – FOam Casting and Utilization in Space
2010. 01. 14.
Várhatóan 2010. februárjában a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Colombus moduljában kerül sor a FOCUS kísérletre, amely víz alapú habstruktúrák viselkedését vizsgálja mikrogravitációban. A tudományos eredmények többek között a földi fémhabok gyártástechnológiájának fejlesztését segítik. A kísérlet szakmai előkészítését, kiértékelését és az űrállomáson használandó berendezés tervezését, gyártását és tesztelését az Admatis Kft. végzi, míg az eszköz űralkalmassági integrációjáért, célba juttatásáért és működtetéséért az ESA felel. A projekt finanszírozására a SURE program keretében nyílt lehetőség, mely az EU új tagállamainak tudósai, kis- és középvállalatai számára ad lehetőséget, hogy az ISS fedélzetén kutató munkát végezhessenek. Kísérleti berendezésünk 2009ben sikeresen átment az összes ellenőrzésen, ami az űrállomáson való használat feltétele. A FOCUS fellövési ideje 2010. február 3, a kísérletet február 8-án végzi J. Williams amerikai űrhajós.

MSI MMTH projekt – Multi Spectral Instrument Metallic Mechanical and Thermal Hardware
2010. 01. 14.
Cégünk részt vesz a Sentinel-2 Földmegfigyelő műhold alkatrész-fejlesztésében és túljutott a legfonosabb részegységek előterveinek felülvizsgálatán (PDR, Preliminary Design Review, 2009. december). A megrendelő többszörös pozitív visszajelzése az űriparban alapvető fontosságú bizalom erősödéséről tanúskodik. Az Admatis Kft. a műhold árnyékolóinak és elektronikákat tartó alkatrészeinek egy részét tervezi és szállítja (16 féle berendezés), illetve további kb. tizenöt alkatrész gyártásában és tesztelésében is részt vesz.

2009. szeptemberében az Admatis Kft. 3 munkatársával részt vett a pozsonyi Metal Foam 2009. konferencián...
2010. 01. 14.
...ami alkalmazott anyagtudományos eredményeink és futó fejlesztéseink irányvonalába illeszkedik. Az Admatis Kft. egy magyar konzorcium vezetőjeként saját fémhab technológia fejlesztésben vesz részt (Alakos Fémhab Technológia, Jedlik projekt). A konferenciára delegált poszterünket itt tekinthetik meg.